Het Texelfonds trakteert
Van simpel buurtfeest naar onvergetelijke ervaring

Van simpel buurtfeest naar onvergetelijke ervaring

Bij het Texelfonds komen geregeld aanvragen binnen voor buurtbarbecues en -feesten om de sociale cohesie in een wijk te verbeteren. Een goed idee, maar onthoud: als mensen samen dóen, leren ze elkaar sneller en beter kennen. Dus zorg voor activiteiten op jullie buurtfeest, daarmee zet je aan om ervaringen te delen.

Schat zoeken
Het welbekende lokale bandje, de barbecue, de popcornkar en de springkussens staan al op het lijstje om te regelen. Koppel daar een wedstrijdelement aan en je hebt echt een hit. Denk bijvoorbeeld aan schat zoeken of een speurtocht voor de kinderen. Stippel een route uit op een buurtkaartje, stel raadsels of vragen op en zorg dat er aan het eind een beloning ligt te wachten.

Straatconcert
Misschien heb je wel heel talentvolle buren. Geef ze de kans om dat te laten zien door een straatconcert te organiseren. Als je rondvraagt kom je al een heel eind. Bel aan bij de buren en vraag of ze mee willen werken om het concert op te tuigen. Wie weet kom je iemand tegen die piano speelt, een ander die gitaar speelt en weer een ander die kan zingen. Voor je het weet heb je een complete band bij elkaar gebracht.

Heel de buurt bakt
Wat dacht je van een taartenwedstrijd? De traditionele bakwedstrijd uit de Verenigde Staten is net als Halloween een overgewaaide traditie. Het is een simpele en gezellige manier om in contact te komen met elkaar. Jullie kunnen een jury samenstellen, criteria waar de taarten aan moeten voldoen, de buren hebben de kans om hun baktalenten te tonen, ongetwijfeld sta je op de wedstrijd baktips uit te wisselen met de buren en natuurlijk kunnen jullie naderhand samen van de taarten smikkelen.  

Soepchallenge
Je kunt er zelfs een jaarlijks terugkerend buurtfeest van maken, waarbij jullie steeds een andere kookwedstrijd houden. De ene keer met taarten, koekjes of cupcakes en in de koude maanden met stamppot of soep. Een kookwedstrijd is niet alleen gezellig en zorgt voor sociale meerwaarde, jullie hebben ook meteen een buffet klaarstaan.

Bijzondere kunst-  of collectieroute
Iedereen wilt wel eens gluren bij de buren. Een kunstroute tijdens het buurtfeest geeft stof om met elkaar over te praten. Spreek van tevoren af dat jullie bijvoorbeeld een uurtje de deur open laten voor de buren om te kijken naar de kunst van je kinderen, een replica die je zelf maakte van een beroemd schilderij of misschien heb je wel een bijzondere verzameling waar je trots op bent.

Buurtfeest met schwung
Zorg dat er op jullie buurtfeest iets is om over te praten, iets wat jullie samen hebben geregeld, wat een aanzet kan zijn om herkenning en connectie te vinden en wat een startpunt kan zijn voor meer maatschappelijke activiteiten. Er zijn tal van dingen waar je nog aan kunt denken, zoals tijdens Halloween pompoen snijden met de kinderen, een optocht door de buurt, een verhalenverteller bij een kampvuur, een straattekenwedstrijd, met z’n allen onkruid wieden in de voortuintjes of een kunstwerk maken met de buurtkinderen.

Dit is waar het Texelfonds op let
Een buurtfeest geven om gezellig bij elkaar te komen is een leuk idee, maar als het maatschappelijke meerwaarde heeft is het Texelfonds bereid het financieel te steunen. Dit is waar we dan op letten: samenwerken, samenwerken, samenwerken! Met lokale ondernemers voor eten en drinken, met een buurtorganisatie of de gemeente en samenwerken met buurtgenoten.

Wil jij een buurtfeest organiseren? Laat het ons weten, stuur je plan in