Het Texelfonds trakteert

Inspiratie

Er zijn allerlei manieren waarop je als burger iets voor jouw buurt kunt betekenen. Hieronder staat een overzicht met inspirerende voorbeelden uit andere delen van Nederland. Wat wil jij op Texel voor elkaar krijgen?

Aan de rand van Wassenaar ligt een niet onderhouden berm waar dagelijks vele Wassenaarders overheen gaan. Buurtvereniging Horst en Duin wil deze berm verfraaien met bloemen en struiken, zodat wandelaars, hondenuitlaters en fietsers kunnen genieten van de kleuren en het aanblik.
In de jaren dertig van de vorige eeuw werd door de Nutsspaarbank, de basis van Fonds 1818, het schoolsparen bedacht. Kinderen konden zegeltjes kopen in de klas en zo een leuk zakcentje bij elkaar sparen. Nu bijna 80 jaar later wordt dit idee opnieuw gebruikt bij basisschool de Klimboom in Zoetermeer. Dit keer sparen de kinderen niet voor hun eigen portemonnee, maar voor gezamenlijke klim- en speeltoestellen voor op het schoolplein, waar de hele buurt gebruik van maakt.
Tijdens een doorsnee schilderworkshop met een aantal buren in Leiden kwam Gert Versluis al pratend op het idee om niet alleen voor de naaste buren, maar voor de hele wijk een schildermiddag te organiseren. "Dat is leuk voor de mensen, dan kunnen ze elkaar beter leren kennen en het verrijkt je creatieve geest", vertelt Gert.
Ontbijten op de Molendijk
In het buitengebied van Leidschendam staan de drie iconische molens aan de Stompwijkseweg. Deze drie molens vormden op zondag 15 juli 2018 het decor voor het Midzomer Molendijk Ontbijt.
Kickbokslessen in Morgenstond
Twintig tieners schoppen op commando tegen stootkussens, synchroon en hard. Er wordt serieus getraind, op vrijdagavond in een gymzaal in de Haagse wijk Morgenstond. Een uur eerder hielpen ze de trainer nog kickboksles geven aan een groep jongere kinderen. Onder hen de achtjarige Jennifer. Moeder Claudia kijkt goedkeurend toe vanaf de zijlijn: ''Ze vertrouwt deze jongens.''
Pluktuin Ackerswoude
Veel bewoners willen de buurt groener maken, met geveltuintjes of het opknappen van een speeltuintje. Inwoners van nieuwbouwwijk Ackerswoude in Pijnacker kwamen met het plan voor een pluktuin aan de Brink. De perkjes en paden zijn inmiddels aangelegd, in de vorm van een groot blad.
Een leerrijke speelplek in Spoorwijk
Leren timmeren, boren en knutselen; de kinderen van de Kinderclub in Spoorwijk kunnen onder begeleiding van vrijwilligers op een speelse manier hun creatieve talenten ontwikkelen. “De kids krijgen de vrijheid om te kiezen wat ze willen maken.''
Nieuwjaarsconcert 2018 in Merenwijk
Om meer saamhorigheid in de wijk te creëren heeft de Merenwijk in Leiden al voor de derde keer op rij een nieuwjaarsconcert gehouden. De entree is gratis, de muziek varieert van Bach tot the Beatles en na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten en iets te drinken.
Fleurige boomspiegels in Den Haag

“De ruimte rondom de bomen in onze straat kunnen we mooi beplanten”, zo luidde het goede voornemen van een groep enthousiaste bewoners van de Haagse Valeriusstraat. 

De Coornherstraat in Leiden is veranderd in een vrolijk kleurenspektakel. Onder begeleiding van echte kunstenaars hebben buurtkinderen zichzelf overtroffen.